Haber

Mardin Ovası’nda Buğday Hasadının Ardından Mısır Ekimi Başladı

Buğday hasadının ardından MARDİN Ovası’nda mısır ekimi başladı. İl genelinde yaklaşık 3 milyon dekar tarım arazisine yaklaşık 1 milyon 700 bin dekar ekilmesi planlanan mısırda 2 milyon ton verim bekleniyor.

Bölgede geniş tarım arazilerine sahip olan Mardin Ovası’nda yaklaşık 3 milyon dekar tarım arazisinin 2 milyon dekarında buğday hasadı tamamlandı. Kentte hasadın bittiği bölgelerde tarlalarını süren çiftçiler, ikinci iş olarak mısır ekmeye başladı. İl genelinde yaklaşık 1 milyon 700 bin dekar alana ekilmesi planlanan mısırda 2 milyon tonun üzerinde verim bekleniyor.

‘BAZI BÖLGELERDE BİTTİ, BAZI BÖLGELERDE BAŞLIYOR’

Kızıltepe Çiftçiler Birliği Lideri Mikail Erbeyi, ovanın bazı bölgelerinde mısır ekiminin bittiğini, bazı bölgelerde ise yeni başladığını belirterek, verimli Mardin Ovası’nda buğday hasadının ardından ikinci çalışma olarak mısırın ekildiğini söyledi. Bazı bölgelerde ağaçlandırma çalışmaları tamamlandı, bazı bölgelerde ise devam ediyor. Gecikmenin nedeni ise elektrik şirketinin ‘Enerji vermeyeceğim’ açıklamasıydı. Bu nedenle çiftçi biraz tedirgin oldu. Bu yüzden geç dikti. Başlangıçta ekilen yerlerde mısır filizlenmeye başladı. Bazı bölgelerde tohum hala yer altında filizlenmeyi bekliyor. Umarız bir hata yapılmaz. Devletimiz buna izin vermeyecektir. Çiftçinin sulama yapması gerekiyor. İnşallah sorunsuz ve sorunsuz bir ekim dönemi geçiririz ve çiftçi ürününü toplayıp ülkenin 81 iline gönderir. Burada sadece toprağı işleyen çiftçimiz kazanmıyor, ülke kazanıyor, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Sulama kademeli olarak devam eder. Çiftçimiz mazot, gübre ve tohum gibi yüksek girdi maliyetlerine rağmen ekim yapıyor, inşallah bir mağduriyet olmaz, sıkıntı yaşamaz ve güzel bir verim alır.

’40 DERECE ALTINDA ÇALIŞMAK KOLAY DEĞİL’

Yaklaşık 40 yıldır maaşlı mısır yetiştiren ve ziraat elemanı olarak çalışan Reşat Sevgi, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarda çalışmanın sorun olduğunu belirterek, ‘Bizim işimiz zor ama zevkli. Aslında işimden zevk almasaydım, bırakırdım. 40 dereceyi aşan bir sıcaklıkta çalışmak kolay değil, çok zor ama insan işini severek yaptığında zor bulmuyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu