Lakerda, 2 kiloluk kavanozlarda 350 liradan satışta
KARADENİZ’de torik ve palamudun dilim dilim kesilerek salamura edilmesiyle hazırlanan lakerda, 2 kilogramlık bidonlarda 350 TL’den satışa çıkarıldı.
Sinoplu balıkçılar, 2 kilogramlık kavanozlarda lakerda imaline başladı. Palamudun irisi ya da torikten yapılan lakerda için birinci olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri, ince uçlu telle temizleniyor. Balık, temizlenmesinin akabinde 3 gün tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Akabinde lakerdanın en kıymetli kısmı olan tuzlama sürecine geçiliyor. Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma getiriliyor. Kentte 2 kilogramlık lakerdalar, 350 TL’ye satılıyor.
Samsun Su Ürünleri Kooperatif Birlik Başkanı Arif Malkoç, lakerdaların av sezonu dışında balık özlemi çekenler için kurtarıcı olduğunu belirterek, “En güzel balık taze balıktır. Lakerda taze yapılır. Artık dünyanın her tarafında bu soğuk sistem olduğu için insanlar lakerdayı alıp dolaba koyuyor” dedi.
Sinop’ta 25 yıllık balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu ise lakerda yapının püf noktalarını anlattı. Lakerdaların iri balıktan yapıldığını kaydeden Gündoğdu, “Öncelikle balığın çok sağlam olması gerekir. Gırgır palamudu olmasına dikkat edilir. Lakerda sağlam balıktan olur. İri palamuttan olur. 1 kilogram ve üzerinde olmasına dikkat edilir. Biraz daha yağlı olur hoş olur. Daha sonra o palamutların başını kuyruğunu attıktan sonra ben 3 eşit modüle bölüyorum. Dilek edenler 4 eşit kesime da bölebilir. Daha sonra kanını ve iliğini kesinlikle ve kesinlikle çok dikkatli alsınlar. Daha sonra suya yatırıyoruz. En az 3 gün. Sabah, öğlen ve akşam soğuk bir ortamda saklıyoruz ve suyunu değiştiriyoruz. Daha sonra tuza yatırıyoruz. Dilek edenler ince tuz, dilek edenler kalın tuza da yatırabilirler. Kalın tuza yatıranlar biraz daha fazla uzun uzaklıkla bekletebilirler. 3-4 gün bekletebilirler. İnce tuza yatıranlar 2 günde çıkartsınlar. Daha sonra yıkayıp dilek ederler kavanoza, istek ederlerse poşetlere sarıp dondurucuya atabilirler” diye konuştu.